7 Voordelen van Persoonlijke Training

Waarom zou je een personal trainer of een coach inhuren? Is dat niet voor profs en wannabe atleten? Niet per se – de voordelen van personal training reiken verder dan super doelgerichte atleten.

Of je nu iemand bent die net aan zijn fitnessreis begint of een doorgewinterde sportschoolbezoeker/recreatieve sporter met een solide fitnessniveau, een personal trainer of een coach kan je helpen je fitnessdoelen sneller, veiliger en effectiever te bereiken – of betere resultaten te behalen of gewoon meer van lichaamsbeweging te leren genieten dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

De voordelen van personal training kunnen eindeloos zijn, maar hier heb ik mijn top 7 redenen opgesplitst waarom je een mannelijke personal trainer of een sportspecifieke coach zou moeten inhuren en hoe je er het beste van kunt maken om er een te hebben.

Individueel deskundig advies

In een wereld verwaterd met influencers en fitness “pro’s”, kun je niet op tegen deskundig advies van een gekwalificeerde en ervaren professional.

Een gekwalificeerde PT is de deskundige die je nodig hebt om je advies en oefeningen op maat te geven, of je doel nu is om:

 • Je eerste marathon of triatlon te voltooien
 • Je sportieve spel te verbeteren
 • Je training op te laden
 • Je tijd en inspanning maximaliseren

De voordelen van persoonlijke training en deskundig advies zijn onbetwistbaar als je:

 • Lijdt aan of herstelt van een blessure
 • Traint tijdens je zwangerschap
 • Weer gaat sporten na de bevalling

Veilige, geschikte en specifieke programmering

Ieders doelen verschillen en daarom krijg je, als je twee mensen neemt en hetzelfde online programma doet, waarschijnlijk verschillende resultaten.

Investeren in een PT betekent dat je krijgt:

 • Gepersonaliseerde training
 • Aanmoediging en begeleiding bij het proberen van nieuwe bewegingen en trainingen
 • Een grotere verscheidenheid aan oefeningen in je trainingsroutine

Veilige en geschikte programmering is een van de topvoordelen van personal training en vooral belangrijk als je contra-indicaties hebt voor lichaamsbeweging, blessures, pre/post-natale of post-menopauze.

Motivatie en verantwoording

Als je in je eentje traint kan het gemakkelijk zijn om een sessie over te slaan, je wekker te snoozen of een setje vals te spelen. Een personal trainer zal je verantwoordelijk houden en je trainingen naar een hoger niveau tillen, terwijl hij je gedurende elke sessie en de duur van je programma motiveert.

Frisse ideeën & inspiratie

Het kan gemakkelijk zijn om in dezelfde trainingsgewoonten te vervallen en uiteindelijk verveeld te raken met je trainingsroutine. Naast het beïnvloeden van je stemming en motivatie is dit een veel voorkomende oorzaak van een trainingsplateau en kun je je afvragen waarom je geen resultaten ziet van het sporten.
Een personal trainer kan de broodnodige afwisseling brengen en een frisse blik en nieuwe gezichtspunten om zowel je lichaam als je geest uit te dagen. Deze learnings en inspiratie kun je ook na afloop van je PT-programma gebruiken.

Efficiëntie

PT’s voeren een behoefteanalyse uit en gebruiken hun expertise om een op maat gemaakt en individueel fitnessplan op te stellen om je te helpen tijdig maximale resultaten te behalen, waardoor de efficiëntie van je oefenprogramma toeneemt.

Dit is vooral gunstig als je beperkte tijd hebt om te sporten – je weet wel, niets bijzonders, gewoon de gebruikelijke fulltime baan, familie en sociale verplichtingen – en je wilt profiteren van de tijd die je besteedt aan sporten. Effectieve trainingen met een personal trainer zorgen ervoor dat je tijd overhoudt voor andere belangrijke dingen in je leven.

Ondersteuning

Een van de misschien minder bekende voordelen van personal training is dat het veel meer is dan fitness. Personal trainers fungeren als officieuze therapeuten en kunnen een geweldige bron van verbinding zijn. Zeker, ze helpen je je fitnessdoelen te bereiken, maar ze geven ook om je welzijn en kunnen helpen bij het verbeteren van niet alleen je fysieke, maar ook je mentale gezondheid.

Resultaten

Afhankelijk van je doelen en budget kun je één keer per week of één keer per maand gebruik maken van een personal trainer. Als je niet zeker bent, probeer het dan gewoon een keer uit om te zien of het bij je past.

Veel goede trainers geven ook informatie, hulpmiddelen en bronnen over je voeding en leefgewoonten om je resultaten te maximaliseren. Dat is iets wat je mee kunt nemen en kunt opnemen in je reis naar een gezond, actief leven op de lange termijn.

Tip: live personal trainer online

Voordat je…

… een PT boekt, is het belangrijk in gedachten te houden dat de voordelen van personal training niet automatisch zijn – niet alle trainers zijn gelijk geschapen.

Ga niet alleen af op iemands aanhang, online aanwezigheid of lichaamsbouw – dit zijn geen aanwijzingen voor een goede Trainer of Coach. Bekijk in plaats daarvan hun website (als ze die hebben), kijk naar hun eerdere ervaring en kwalificaties om erachter te komen:

 • Hoe lang zijn ze al PT?
 • Hebben ze andere kwalificaties of opleidingen die relevant zijn voor jou en je doelen?

Kijk ook naar getuigenissen van klanten en controleer of ze een geregistreerde fitnessprofessional zijn om er zeker van te zijn dat je waar voor je geld krijgt.

Als je moeite hebt om de gewenste resultaten te behalen, een gebrek aan drive en motivatie hebt, het gevoel hebt dat je een andere trainingsroutine nodig hebt of iemand die je helpt je grenzen te verleggen, dan kan een personal trainer precies zijn wat je nodig hebt.