De voordelen van carstyling met behulp van spoilers

Er zijn vele vormen van carstyling en iedereen heeft zijn eigen mening en smaak. Autoliefhebbers willen niets liever dan het standaard uiterlijk van hun auto een upgrade geven. Zo is de auto herkenbaar en uniek. Er zijn diverse mogelijkheden als het gaat om carstyling, zoals het vervangen van de bumpers en de wielen, maar er zijn ook complete bodykits.

Spoilers

Een zeer populaire aanpassing van de auto is het aanbrengen van spoilers. Zo kunnen er spoilers worden aangebracht op het dak en op het achterraam. Er zijn verschillende soorten en uitvoeringen van beide soorten. 

Een spoiler kan zowel in de kleur van de auto als in een afwijkende kleur worden uitgevoerd. Dit is afhankelijk van de smaak van de autobezitter en in sommige gevallen van het materiaal dat gebruikt is om de spoiler te vervaardigen. Veel spoilers zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof om kosten en gewicht te besparen. 

Dakspoilers boven het achterruit

Deze dakspoilers geven de auto een sportief uiterlijk en zorgen daarnaast voor minder turbulentie achter de auto. Daardoor neemt het brandstofverbruik af en zal het achterraam minder snel vies worden. 

Er is keuze tussen dakspoilers. Je ziet vaak zeer bescheiden dakspoilers die eigenlijk het verlengde zijn van de daklijn. Deze spoilers zijn het minst opvallend, maar bieden toch diverse voordelen. 

Tip: achterraamspoiler

Daarnaast zijn er dakspoilers die groter en opvallender zijn en afwijken ten opzichte van het dak van de auto. In plaats van een doorlopend geheel zijn deze spoilers bevestigd op vier punten.

Achterspoilers

Deze spoilers springen meer in het oog dan dakspoilers boven het achterraam. Ze doen denken aan de spoilers die op F1-wagens te vinden zijn om voldoende neerwaartse druk te generen om de auto op de weg te houden. 

In sommige gevallen lijken de spoilers deel uit te maken van de achterklep, maar er zijn ook achterspoilers die groot en zeer opvallend zijn. De opvallendste modellen zijn vaak op twee punten aan de auto verbonden. Ze lijken op een vliegtuigvleugel en zorgen voor betere rijeigenschappen van de auto. 

Dit type spoiler is in vele soorten en maten verkrijgbaar, maar ze zijn niet bepaald goedkoop. Gelukkig zijn er ook veel achterspoilers tweedehands verkrijgbaar. Dat geeft de mogelijkheid om met een beperkt budget toch de gewenste carstyling te bereiken.

Bij beschadiging van de spoiler is het van groot belang om dit direct te (laten) repareren. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de esthetiek, maar ook omdat het gevaarlijk kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een botsing met een fietser of motorrijder.