De voordelen van het uitbesteden van expeditie

De definitie van het woord expeditie is “het doen vervoeren of bewegen van goederen” (Wikipedia). Als je deze activiteit tot op een hoog niveau uitbesteedt, kan dit grote voordelen hebben voor je organisatie. Bij expeditie komt vaak meer kijken dan alleen het vervoeren of bewegen van goederen. Hier heb je kennis en andere middelen voor nodig. Het uitbesteden kan je veel, kosten en investeringen schelen en het mogelijk maken om mee te liften op schaalvoordelen en de expertise van de expediteur. Hieronder leggen we je daar meer over uit.

Netwerk

Een groot expeditienetwerk opzetten kost veel tijd en geld. Voordat je dit zelf hebt opgezet ben je jaren verder. Daarbij heb je door concurrentie ook geen zekerheid van slagen. Wees niet getreurd, er zijn al bedrijven die een enorm netwerk hebben. Grote transportnetwerken zorgen ervoor dat er een efficiënte route en manieren van transporteren kunnen worden gevonden, wat niet alleen tot snelheid leidt, maar ook tot lagere kosten.

Juridisch

Bij internationale handel kunnen er veel wetten van toepassing zijn. Als je niemand intern hebt met deze kennis, is het een logische stap om op de kennis van een derde partij te vertrouwen. De leveringsvoorwaarden kunnen namelijk per levering verschillen en dat kan voor verwarring zorgen. Als je dit overlaat aan je expediteur, heb je meer zekerheid dat alles juridisch goed is geregeld. Zo is Ritra Cargo vertegenwoordigd in 42 landen wereldwijd. Dit bedrijf heeft lokale agenten in deze landen, die controle kunnen houden op de stand van zaken daar.

Schaalvoordelen

Economies of scale zijn de veelgehoorde, Engelse term voor schaalvoordelen. Vooral als jouw bedrijf tot de categorie MKB behoort, kan het veel winst opleveren om transport in grote mate uit te besteden. Aangezien expediteurs goedkopere tarieven kunnen onderhandelen dan bedrijven die minder diensten afnemen bij transportbedrijven. Niet alleen in de functionele processen wordt geprofiteerd van schaalvoordelen, maar ook in de ondersteunende processen, zoals ICT. Goede informatiesystemen leveren ook meer voordelen op voor jou dan alleen lagere kosten. Als je de juiste informatie voor je hebt, kun je ook accuratere beslissingen maken.