Ergotherapie schiet te hulp

Dagelijkse bewegingen

Het voorbereiden van een kopje thee lijkt voor iedereen vanzelfsprekend en ook verwachten we van de meeste mensen dat ze zich eenvoudig zelf aan kunnen kleden in de ochtend. Dit is niet het geval voor iedereen en veel mensen kunnen een probleem hebben met de meest vanzelfsprekende dagelijkse activiteiten. 

Dit kan natuurlijk erg vervelend zijn, aangezien het de mogelijkheden tot het zelfstandig leven een stuk moeilijker maakt. Iedereen moet de kans krijgen om zelfstandig te leven en deel te nemen aan de activiteiten die ze graag doen en het kan zijn dat hier af en toe een beetje hulp bij nodig is. Voor zulke mensen kan ergotherapie een goede optie zijn.


Tip: https://fysioclub.nl/mtc/therapiesoort/ergotherapie/

Ergotherapie: oefening en herhaling

Ergotherapie is een vorm van fysiotherapie, maar toch een beetje anders dan we gewend zijn van fysiotherapie. Bij ergotherapie wordt er aandacht besteedt aan de verbetering van de uitvoering van dagelijkse activiteiten, zodat mensen weer op een optimale manier kunnen deelnemen in de samenleving. Het gaat hier vaak om veel kleinere en fijnere bewegingen, zoals bijvoorbeeld het hanteren van voorwerpen of bepaalde bewegingen. 

Ergotherapie kan op verschillende dingen focussen om deze handelingen te verbeteren. Een van de belangrijkste dingen is het blijven oefenen en herhalen van de bewegingen, zodat er weer een gewoonte van gemaakt kan worden en het lichaam langzaam aan de beweging weer eigen kan maken.

Zelfde bewegingen, andere manieren

Verder kan ergotherapie zich ook richten op het anders aanleren van bepaalde bewegingen of activiteiten. Wanneer een bepaalde beweging niet meer uitgevoerd kan worden, kan er gekeken worden of dezelfde activiteit ook op een andere manier voltooid kan worden door het lichaam een beetje aan te laten passen. Daarnaast kan ook de activiteit zelf aangepast worden, zodat een nieuwe beweging hetzelfde resultaat kan hebben via een andere weg. Ook kan er bij ergotherapie geleerd worden om hulpmiddelen te gebruiken, zodat de belasting wat minder wordt en het uitvoeren van de beweging of activiteit een klein beetje makkelijker gemaakt wordt.

Samen met de ergotherapeut kan er op veel manieren gewerkt worden aan de gewenste doelen. Dit gebeurt vaak in een persoonlijke omgeving, zoals het eigen huis, zodat de omgeving bekend is en specifiek gericht kan worden op de activiteiten die nu nog een belemmering opleveren. Zo kan iedereen op z’n gemak werken aan de verbetering van het lichaam en bewegingen en de weg terug naar een zelfstandig leven.