meditatie op je stressniveau

We ervaren allemaal perioden van ups en downs, die meestal worden verergerd door de eisen van het moderne leven. Stress is eerder de norm geworden dan de uitzondering voor velen van ons, en de langetermijneffecten ervan kunnen schadelijk zijn voor onze fysieke en mentale gezondheid. Manieren vinden om stress effectiever te beheersen, is belangrijk om te voorkomen dat je overdreven angstig wordt, depressief of een fysieke aandoening oploopt.

Van meditatie is aangetoond dat het een aanzienlijk potentieel heeft om stress te verminderen en iemands gevoel van gelijkmoedigheid en welzijn te vergroten. Regelmatig mediteren kan voordelig zijn voor zowel beginnende als langdurige beoefenaars. Regelmatige beoefening is echter belangrijk om de voordelen te maximaliseren.

Iedereen kan het!

Iedereen kan mediteren. Kies een plek waar u een vooraf ingestelde tijd ongestoord kunt zijn en schakel uw telefoon uit. Als je nog nooit hebt gemediteerd, begin dan met slechts 10 minuten per dag; later kunt u uw tijd geleidelijk verhogen naar 20 of 30 minuten, als u dat wilt. Consistentie is de sleutel, dus probeer een tijd te vinden die elke dag voor u werkt.

Veel mensen beginnen graag aan de dag door te mediteren. Omdat meditatie de neiging heeft om een ​​baserend effect te hebben en helpt om de geest te kalmeren, kan het de toon zetten voor de hele dag als het ’s ochtends als eerste wordt geoefend. Als de avond echter beter werkt, kan dit een geweldige manier zijn om tot rust te komen na een lange dag op het werk.

Hoe doe je het?

Kom in een comfortabele zitpositie. Je kunt in een stoel met een rechte rug of op een kussen op de vloer zitten. Als u op een stoel zit, houdt u uw rug recht en beide voeten plat op de vloer. Als je ervoor kiest om op een kussen op de vloer te gaan zitten, ga dan met je rug recht en benen gekruist zitten of gebruik een lotus- of halve lotuspositie (als een van beide comfortabel voor je is).
Concentreer u op uw ademhaling. Breng je bewustzijn naar de lucht die je neusgaten binnendringt en naar je longen gaat tijdens het inademen, dan in de lucht die uit je longen lekt en uit je neusgaten komt tijdens de uitademing. Tel elke inhalatie kan je helpen om meer gefocust te blijven. Probeer te tellen tot je 10 bent en begin opnieuw. Als je merkt dat je geest is afgedwaald, breng je je bewustzijn terug naar de ademhaling en begin je opnieuw te tellen.
Laat je gedachten komen en gaan. Probeer te voorkomen dat je verstrikt raakt in je “normale” denkproces. Stel je voor dat je geest is als de heldere blauwe lucht en je gedachten wolken boven je hoofd zijn. Naarmate je hier meer aan gewend raakt, zul je merken dat je minder gehecht raakt aan je gedachten en de verhaallijn die je gewoonlijk associeert met je idee wie je bent.
Enkele van de vele voordelen van regelmatig mediteren zijn:

Waar helpt het voor?

 • Stressreductie
 • Verhoogd concentratievermogen
 • Verhoogd zelfrespect
 • Grotere zelfacceptatie
 • Verhoogd geluk en gemoedsrust
 • Verminderde niveaus van depressie en angst
 • Lage bloeddruk
 • Verhoogd zelfbewustzijn
 • Sterker immuunsysteem
 • Verbeterde cardiovasculaire gezondheid
 • Beter slapen Meditatie is een geweldig hulpmiddel om ons te helpen effectiever om te gaan met de druk die we hebben in een snel veranderende wereld. Als je open blijft staan ​​voor de mogelijkheden, kan regelmatig oefenen een gezonder en gelukkiger leven geven. Neem voor begeleiding bij het opzetten van een meditatieoefening contact op met een therapeut die ervaring heeft met mindfulness-technieken.

Geef een reactie