De voordelen van kweeklampen

Wanneer je ervoor kiest om planten binnenshuis te kweken, is het noodzakelijk om na te denken over de hele structuur, zodat ze kunnen groeien en zich gezond kunnen ontwikkelen. Licht is een van de belangrijkste onderdelen van de kweek. Maar waarom zou je groeilampen verkiezen boven alle andere? De reden is eenvoudig, groeilampen werden ontwikkeld met het specifieke doel om te helpen bij de goede groei en algemene kweek van planten. Dit komt doordat zij precies het specifieke type kleur licht uitstralen dat de planten nodig hebben voor elke fase van hun kweek.

De verschillende verlichtingstechnologieën van de kweeklampen

Op de markt zijn er lampen en armaturen die gebruik maken van verschillende verlichtingstechnologieën; bijvoorbeeld gloeilampen, halogeenlampen, fluorescentielampen en LED’s.

  • Gloeilampen / Halogeen: Ze hebben de beste kleurweergave-index (CRI) van alle genoemde typen, en zijn geweldig voor het simuleren van zonlicht. Echter, doordat ze heel goed opwarmen, verbruiken ze veel elektriciteit.
  • Fluorescentielampen: Deze lampen zijn koeler wit licht en zijn ideaal voor de groeifase van groenten en fruit. Deze raken in onbruik door het gebruik van kwik, bovendien zijn ze niet zo energie-efficiënt als andere.
  • LED: Ze zijn uiterst efficiënt en goedkoop. Led-lampen zenden alleen de kleuren licht uit die nodig zijn voor de groei van planten.

Waarom kiezen voor een LED kweeklamp?

Elke kleine producent of zelfs iedereen die groenten en fruit kweekt voor eigen gebruik binnenshuis weet dat besparen op elektriciteitsrekeningen essentieel is. Daarom zijn kweeklampen op basis van LED’s een geweldige optie, die niet opwarmen en niet veel energie verbruiken. Bovendien zenden deze lampen, door de aard van LED’s, alleen de lichtspectra uit die nodig zijn voor de ontwikkeling en bloei van planten. Deze kweeklampen zijn meestal in blauw, roze, rood of zelfs violet beschikbaar.

Hoe kies je de ideale LED kweeklamp?

Je moet verschillende aspecten evalueren wanneer je een van deze kweeklampen zoekt en uiteindelijk aanschaft, daarom kan het kiezen van de verkeerde kweeklamp slechte resultaten hebben. Sommige van deze factoren zijn onder anderen het type van plant dat zal worden gekweekt, de omgeving waar het zal worden uitgevoerd, de oorsprong van de gebruikte lampen.

Wat de kweekomgeving betreft, bijvoorbeeld, in een serre, waar de ruimte meer open is, kunnen minder krachtige lampen worden gebruikt. Anderzijds zijn in een donkere en/of gesloten omgeving, zoals in huis, krachtigere lampen nodig.

De herkomst van de lampen in kwestie is een andere cruciale factor, aangezien deze van invloed zal zijn op zaken als duurzaamheid. De warmere kleuren, zoals geel, rood en oranje, zijn ideaal voor het stimuleren van de bloei van planten. Ruimere omgevingen met meer natuurlijk licht hebben geen zeer krachtige lampen nodig. In gevallen waar sprake is van meer gesloten omgevingen en met weinig natuurlijk licht, zijn krachtigere armaturen/lampen noodzakelijk.