Een eigen laadpaal

Als je een elektrische auto rijdt is wel zo handig om thuis je auto op te kunnen laden. Om dit te doen zal je een laadpaal moeten kopen en installeren. Is dit wel zo voordelig?

Een laadpaal mag je als particulier altijd plaatsen indien dit op eigen terrein is. Dit kan ook je garage zijn. Echter heeft natuurlijk niet iedereen de optie om een paal op eigen terrein te plaatsen en ben je genoodzaakt deze in de openbare ruimte te plaatsen. Hiervoor zal je bij je gemeente goedkeuring moeten vragen en per gemeente is dit soms gemakkelijk of juist lastig. De ontheffing is echter wel nodig!

Er zijn twee basis varianten wanneer je kijkt naar het aanbod in laadpalen. De variant met een vaste laadkabel of een waarbij je zelf de kabel dient mee te nemen. Veel auto’s worden standaard geleverd met een kabel dus eigenlijk is het onnodig om één te nemen met een vaste kabel. Wel kunnen we begrijpen dat wanneer de paal volledig op eigen grond staat dit nog net even gemakkelijker is dan het slepen met je losse kabel.

Grofweg komen de kosten per kilometer bij rijden op elektriciteit neer op ongeveer 3,5 eurocent. Bij benzine ligt die kostprijs op circa 11,5 eurocent. Hoe voordelig een een laadpaal voor je auto in jouw situatie is, hangt af van diverse factoren.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een eigen laadpaal? Bekijk hiervoor de website van NewMotion